Persisk örtomelett del 1: ”Knasiga koko sabzi-recept”

Skärmavbild 2018-08-04 kl. 12.04.14Efter framgångarna med min Midsommarnattsomelett (sju olika sorters örtkryddor med vodka) tänker jag mig vidare i det örtiga spåret. Jag intog en gång en tämligen goda miniplättar som den i Sydsvenskan en gång så högt prisade restaurang Damaskus i Malmö kallar syriska omeletter. Då bestod den huvudsakligen av ägg, koriander och persilja, med lite vitlök.

 

Hittar ett recept i Sydsvenskan, från restaurangen. Förundras. Jag hade tänkt göra en riktig sådan omelett, alltså fri från mjöl, och allehanda pulver men med egna kvantiteter plus sprit, troligtvis anisbrännvin. Samtidigt kan jag inte låta bli att förtjusas åt ett troligtvis heltokigt recept på en persisk omelett (från ”proffsen” på Damaskus) som ligger kvar på SDS digitala arkiv.

 

Att använda torkade örter och bak- och paprikapulver känns lite patetiskt, åtminstone ifall man utger sig för att vara ”proffs”. Det verkar dock inte bekymra skribenten. Roligast tycker jag är att man har 4 vitlöksklyftor och 200 gram persilja (förmodat färsk) till 6 ägg. Jag gissar att varken skribenten eller någon annan som kommit i kontakt med texten på tidningen vet hur jävla mycket 200 gram persilja är. Du skulle garanterat inte ens märka de fyra vitlöksklyftorna i denna persiljeorgie. Men kanske kom receptet från den förre ägaren, ”proffset” som var frisör?

 

Omeletten kallas också Koko Sabzi (omelett örtig/grönt), är ”persisk” och finns i många versioner på nätet. Köket.se som i många andra sammanhang ger ett seriöst intryck har två vitlöksklyftor till 5 dl örter, färska.

 

Springsallad.se har gjort ungefär samma massiva mängder och gissar att man ska steka omeletten cirka två gånger 15 minuter, alltså en halvtimma. Dessutom finhacka 5 dl koriander, dill, persilja  e t c. Kallas ”persisk snabb mat” .

 

Nilla som har sidan ”Nillas Kitchen” är inte enbart kock utan även ”Kost och näringsrådgivare, NLP Coach, Break-through coach, Food and Beverage Manager, Medium, Healing practitioner”. Hon hävdar att frittata är en ”spansk bondomelett” och satsar på ”Kuku sabzi” med 200 gram örter, ingen vitlök men väl en massa fetaost och olivolja.

 

ICA-Köket som verkar mer seriöst har följande ganska indiska innehåll i sin försiktigt ”persiska omelett”. En tesked motsvarar cirka 0,5 cl, alltså en hundradel av 5 dl.

 • 2 tsk hackad koriander
 • 2 tsk hackad persilja
 • 1 tsk hackad gräslök
 • 1 tsk örtagårdakrydda
 • 2 st chilifruktfinhackade
 • 4 st ägg
 • smör
 • salt
 • 1 krm curry
 • 1 krm garam masala

Eviga konkurrenten Coop kallar detta en ”örtig tortilla” men jag skulle nog vilja påstå att gurkmeja och valnötter har väldigt lite med det spanska köket att göra. Och absolut inget med ”tortilla”. Utan att klanka på dem för mjölken så känns det här mer som en lite vilsen, rörig persisk cooprätt. : tps://www.coop.se/recept/ort-omelett/

 • 5 ägg
 • 5 dl mjölk
 • 2 krm gurkmeja
 • 5 tsk salt
 • 2 krm svartpeppar
 • 4 dl hackade örter, t. ex persilja, koriander, gräslök
 • 35 g hackad färsk babyspenat
 • 0,5 dl hackade valnötter
 • 2 msk olivolja
 • 0,5 granatäpple

 

En av mina kokboksfavoriter, Lisa Förare Winbladh, länkar på Taffel.se till en blogg och ett recept som publicerades 2008 med saffran där inga mängder över huvudtaget anges men där står dock detta, apropå mängder:

”Butiksägarens kompis har härmed befäst iraniernas position som Mellanösterns polacker. Människor med högt hår och sofistikerad musiksmak som föraktar grannfolken och aldrig backar för att undervisa kompletta främlingar i hur de ska leva sina liv. Förresten har de också mycket gemensamt när det gäller matkultur. Kanske inte när det gäller innehåll, men inställning. Och mängd.

Efter detta rasbiologiska utfall – så lagar du koko sabzi:”

 

Slutligen de två svenska killar med persisk mamma/-or som driver persiska restauranger i Stockholm och här tillsammans med Eja Nilsson, ett verkligt konboksproffs, skrivit ”Min mammas persiska kök”. Deras örtomelett ser ut så här – inte så enkel men med ganska rimlig sammansättning av örter och kryddor.

 

Koko sabzi

 Det här behöver:

5–6 pers

1–2 purjolökar

1–2 nävar sköljd färsk spenat

1 knippe gräslök

litet knippe persilja

Olja till stekning

8–10 ägg

1–2 msk maizena

Salt och vitpeppar

2 msk torkad dill

Ev. lite hackade valnötter

2 dl berberisbär

 

Jag trodde att gymvärlden och youtube-klipp på hur man gör övningar på felaktiga vis var det tokigaste som fanns men nätrecept på främmande mat kan vara väl så galna. Fast tillskillnad från de på youtube har väl skribenterna aldrig själva försökt att förverkliga sina recept.

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s